Play Video

Hur övervakar man ett helt land

Mattias Beijmo gästar Didrik Värmon i Privacypodden

Play Video

Styr verkligen algoritmerna våra liv? Mattias Beijmo och David Sumpter, Bokmässan 2019

Professor David Sumpter och digitaliseringsexperten Mattias Beijmo i samtal om huruvida algoritmerna styr våra liv. De reder ut om huruvida Facebook lyssnar på oss och pratar om det bränsle som föder algoritmerna. Samtalet leds av Klas Ekman, Volante.

Play Video

Så övervakar Facebook ditt digitala liv

Facebook övervakar ditt digitala liv för att kunna sälja insikterna till en mängd olika företag och organisationer. De lämnar också ut data om sina användare när regeringar, inte alltid demokratiska, frågar dem om det. Vi behöver fundera på om inte gränsen för vad som är acceptabelt ur såväl demokrati- som integritetssynvinkel har passerats när det gäller Mark Zuckerbergs övervakningsekonomiska affärsidé.

Play Video

Mattias Beijmo och Andreas Ekström - författarsamtal i Gamla stans bokhandel

Professor David Sumpter och digitaliseringsexperten Mattias Beijmo i samtal om huruvida algoritmerna styr våra liv. De reder ut om huruvida Facebook lyssnar på oss och pratar om det bränsle som föder algoritmerna. Samtalet leds av Klas Ekman, Volante.

Play Video

Almedalen 2019: Facebook och nya valutan “Libra” - en övervakningsstat med 2,4 miljarder invånare

Det finns många aktörer som skördar data på internet, men Facebook spelar på många sätt i en egen division. Mark Zuckerbergs affärsidé är att med hjälp av tiotusentals datapunkter komma så långt in i ditt psyke så att han förstår dig bättre än någon annan. De säljer insikterna om vad du vill, vart du är på väg, vad du tror på, din sexuella läggning, din politiska åsikt och annat du tänker men sällan säger, samt allt annat som du inte ens visste att du går igång på. De vill erbjuda insikterna till företag men för all del också stater och politiska partier. Men Mark och Facebook har större ambitioner än så.
Facebook bygger en stat. De har rekryterat Nick Clegg, tidigare vice premiärminister i Storbritannien för att gå från techföretag till supermakt där de kan övervaka och monetarisera två miljarder invånares liv. Det senaste steget är den tänkta introduktionen av ”Libra” – en Facebookvaluta byggd på blockkedjeteknik. Så förutom att Facebook redan hanterar människors yttrandefrihet, mediafrihet, mötesfrihet och andra mänskliga rättigheter, så är tanken att de nu ska hantera kapitalet som flödet mellan människor och företag. Har Facebook visat att de är mogna den uppgiften? Borde de regleras hårdare? Vad händer med demokratin när våra liv hamnar i händerna på Mark Zuckerberg?

Play Video

Det mätbaras renässans - om hur oviljan till mätning saboterar för jämlikhet och jämställdhet

Ett klipp ur Mattias Beijmos längre föreläsning om “Det mätbaras renässans” som finns att se här: vimeo.com/321488042

Play Video

“De kan inte stoppa oss” - Facebook vs. demokratin och exporten av svenska, digitala, vapen

Mattias Beijmo talar på Svenska Handelskammaren om hur sociala medier och svenska teknikföretags exportprodukter blivit ett hot mot mänskliga rättigheter.

Köp boken:
adlibris.com/se/bok/de-kan-inte-stoppa-oss-ett-reportage-om-den-nya-digitala-vapenindustrin-9789188869111

Läs om Mattias arbete med boken och avslöjandet:
volante.se/2018/09/mattias-beijmo-en-ny-form-av-vapenindustri-som-sverige-ar-med-och-leder/

Kontakt: hedlundagency.se/2018/09/26/mattias-beijmo/