Januari – ”Dear Mr Zuckerberg,”

Facebook har upplevt ett katastrofalt 2018. Skandal efter skandal, och inte den kanske mest lyckade hanteringen av den efterföljande enorma negativa uppmärksamheten i medier världen över. Dessutom har Facebook andra, ständigt pågående utmaningar: Fake news, försök att påverka val och demokrati, näthat, censurfrågor, etc. etc. – precis som vilket land eller jordklot som helst har Facebook frågor om värderingar, policies och lagar som de hittills inte tagit i.

Så Januari blir ett snickrande på ett brev till Mark Zuckerberg (jag har faktiskt en tavla föreställande honom, så jag kan titta på den när jag gnager på pennan och funderar på orden). Jag har redan dykt ned i transkriberingen från senaten, pratat med folk inom koncernen och kommer såklart att titta igenom all data överallt.

På seminariet (29/1) tänkte jag försöka sammanfatta fem förslag till Facebook. Det är förslag som inte nödvändigtvis syftar till att hjälpa Facebook att överleva, utan fem punkter för att vår demokrati som vi känner den ska överleva. Facebook är på många sätt den perfekta skärningspunkten av samhället och internet, och på så sätt utmärkt som utgångspunkt för större resonemang.

Den blå sociala jätten har skrivit om regelboken för hur media, demokrati och kattvideos fungerar. Den har möjliggjort revolution, men också använts som verktyg av diktaturer för att fånga in och döda. För många av oss är den en integrerad del av våra relationer, och har tagit oss närmare, men också längre ifrån, varandra.

Mark och hans vänner vill så gärna bara vara ett tech-företag, men det kommer inte att funka. Facebook måste göra mer för att överleva. Det här seminariet fokuserar på just det: i ljuset av vad som hänt och kanske kommer att hända: Vad måste Facebook göra nu?